Při objednávce nad 630Kč doprava ZDARMA, při platbě na ÚČET nad 400Kč DÁREK zdarma :)

Symbol kříže v historii

Symbol kříže v historii

Dnes známe kříž jako nejrozšířenější a zároveň i nejstarší znak v dějinách lidstva. Je symbolem mnoha náboženství, nejvíce ovšem křesťanským. Pro křesťany je to modlitební pomůcka, stejně jako růženec, kterým se také odpočítává desátek.

Křesťanský kříž BeRare

 

Kdy se začala psát historie kříže jako takového?

Počátek kříže jako symbolu křesťanství BeRare

Počátek kříže neměl s náboženstvím vůbec nic společného. V dávných dobách byl kříž chápán jako označení pro rozdělávání ohně. Jednalo se v podstatě o soustavu dvou dřívek tvořící tvar písmene T (a tím symbol kříže), kdy jedním dřívkem se třelo v rukou o druhé větší dřívko, v jehož středu byla jamka.

Jelikož oheň bylo potřeba rozdělávat poměrně často, nosili tehdejší lidé tento „kříž“ u sebe v podstatě neustále. Tenkrát jej považovali za jednu z nejdůležitějších a nejužitečnějších věcí vůbec.

Po zažehnutí ohně třením kříže tak umožňoval připravit jídlo, ohřát se nebo ochránit před divokou zvěří. Tento symbol se mimo jiné vyobrazoval i na různé předměty nebo mince.

Symbol kříže v historii BeRare

 

Význam kříže ve světě křesťanství

S křížem jako symbolem křesťanství se lidé poprvé setkali na počátku 2. století. Svoje místo na výsluní si ovšem získal až v 5. století, kdy se tento symbol objevil nade dveřmi baziliky na římském Aventinu.

 

Ve světě křesťanství vyjadřuje kříž symbol vítězství Ježíše Krista nad hříchem a smrtí.

 Ježíš Kristus pomáhá BeRare

Kříž je pro věřící také symbolem ochrany. Pomáhá vstřebávat negativní energii a následně ji přeměňovat na energii pozitivní. Kříž v sobě také znázorňuje všechny možné protiklady nacházející se v přírodě, a to v harmonické rovnováze. Konkrétně znázorňuje protipóly jako je světlo a tma, nebe a země nebo pravda a lež.

Kříž jako symbol ochrany BeRare

Kříž jako takový zároveň i představuje čtyři světové strany, koloběh roku a dvě síly ukrývající se v samotném nitru člověka. Horizontální rameno kříže znázorňuje podvědomí, energii vody a ženský aspekt, vertikální rameno pak vědomí, energii ohně a mužský aspekt.

Střed kříže je určený pro budování pochopení prostoru. Také tu vzniká úcta a láska.